There is always a way forward
“Ik geloof dat elk transitie- of veranderproces op een gezonde en eerlijke manier kan gaan.
Met oog voor mensen, kapitaal en tijd. Dat is waarom ik Maashelder ben gestart.”
Het motto van Maas:
connection comes before action
De zeer verschillende en uitdagende omstandigheden en culturen waarin Maas acteerde, vormden en scherpten zijn aanpak. De ervaring met de vele transitie- en verandertrajecten die hij begeleidde, vormden de basis voor de ontwikkeling van zijn eigen aanpak – de Maashelder Methode - toepasbaar op elk transitie- of verandertraject. De basis van de Maashelder Methode vormen drie hoofdfasen binnen elke transitie, namelijk (i) voorbereiding, (ii) verbinding en (iii) uitvoering.
“Voor mij begint elk proces met rondlopen op de vloer. Letterlijk éérst tussen de mensen in gaan staan, want ik wil weten, begrijpen en voelen wat er speelt. Eigenlijk doe ik een soort ‘sfeer-nulmeting’. Om daarna alles op te ruimen wat samenwerking en verandering in de weg staat. Deze voorbereiding is in mijn ogen cruciaal. De uitvoerende fase komt later, éérst zoek ik de verbinding met mensen en systeem. Ik werk vanuit het motto: ‘connection comes before action’. Voor mij is dat niet alleen een werkprincipe, zo zit ik ook gewoon in elkaar.”
Ik maak complexe trajecten begrijpelijk en hak processen in behapbare brokken, zodat het Maashelder wordt wat er moet gebeuren
Zijn ervaring ligt in het leiden en begeleiden van transities binnen bedrijven, integraties en partnerships tussen bedrijven, maar ook in het splitsen van bedrijfsonderdelen. Na zijn tijd bij Heineken, waar Maas op verschillende locaties transities en strategische samenwerkingen heeft geleid, startte hij met Maashelder. “Ik geloof dat elk transitie- of veranderproces op een gezonde en eerlijke manier kan gaan. Met oog voor mensen, kapitaal en tijd. Dat is waarom ik Maashelder ben gestart.”
Zijn eerste opdracht volgde snel. “Sligro en Heineken vroegen mij de integratie van hun strategische partnership te leiden. Mijn meerwaarde in dergelijke grote verandertrajecten ligt als onafhankelijke partij in het vinden van de gedragen weg voorwaarts voor alle betrokken partijen. Er ontstaat bij een samenwerking een nieuwe dynamiek – een die eerst herkend en dan erkend moet worden. Dan kan je verder vooruit.”
De meerwaarde van Maashelder ligt als onafhankelijke partij in het vinden van de gedragen weg voorwaarts voor alle betrokken partijen. Er ontstaat bij een samenwerking een nieuwe dynamiek – een die eerst herkend en dan erkend moet worden. Dan kan je verder vooruit.”
Het draait in zijn aanpak veel om het vereenvoudigen van complexe verandertrajecten. Hij hakt dat in behapbare brokken zodat het Maashelder wordt wat er moet gebeuren. “Maashelder is een woordspeling die behalve naar mijn naam en de rivier bovendien verwijst naar het begrip ‘glashelder’. Want daar sta ik voor.”
Maas stemt af op wat in iedere specifieke context nodig is. “Ik richt me op wat er bij een bepaalde klant op een bepaalde plek op een bepaald moment moet gebeuren. Wat dat betreft werk ik situationeel. Is er luchtigheid en nuchterheid nodig om voorwaartse dynamiek te creëren of gaande te houden? Dan zorg ik met relativerende humor dat dit gebeurt. Is er behoefte aan informatie maar moet dat niet al te technisch of droog worden? Dan neem ik medewerkers mee in een verhaal waardoor het proces meer voor hen gaat leven.”
Het effectief en efficiënt uitvoeren van een taak staat centraal, maar een prettige en veilige sfeer die dat voor iedereen leuker maakt, staat dat óók.
Elk werk is uiteindelijk mensenwerk. Als Maas ergens van doordrongen is, dan is het dát. Zijn inzicht werkt door in zijn dienstverlening. “Natuurlijk staat het effectief en efficiënt uitvoeren van een taak centraal. Maar een prettige en veilige sfeer die dat voor iedereen leuker maakt, staat dat óók. De tijd die ik daar in de voorfase van een verandertraject in steek, win ik in het uitvoerende deel daarvan dubbel en dwars terug. Het hele traject verloopt daardoor uiteindelijk sneller.”
Maas heeft voldoende uitdagende projecten geleid en begeleid om te weten hoe je soms ook vast kunt lopen. “Maar een hickup of conflict in een proces hoort erbij. Daar hoef je niet van te schrikken of van weg te lopen, want ik heb geleerd dat er altijd een oplossing is.”
Of, om het met zijn andere motto te zeggen:
there is always a way forward.
Michel Maas kan bogen op ruim 20 jaar ervaring binnen Supply Chain / Productie en Logistiek. Hij vervulde verschillende internationale leidinggevende functies op complexe locaties en onder veeleisende omstandigheden.
Sinds 2018 is hij actief als ondernemer met zijn eigen methodiek om transitie en veranderprocessen succesvol te laten zijn. Maas analyseert scherp, besteedt veel aandacht aan groepsdynamiek en vertaalt ingewikkelde transitieprocessen naar concrete en behapbare stappenplannen. En dat vanuit een sterk commitment naar zowel klant als proces.
Als projectmanager bij Heineken was Maas onder meer betrokken bij innovatie projecten. Als Productie Manager bij frisdrankenproducent Vrumona zat hij dicht op het productieproces. Hij vertrok bij Heineken voor een wereldreis en na een periode van enkele jaren als Operations Manager bij de grootste Container Terminal in de Rotterdamse haven, keerde hij terug bij Heineken als Logistiek Manager Nederland om daarna naar het buitenland te vertrekken.
Hij werkte als Supply Chain Director voor Heineken op het in de Indische Oceaan gelegen vulkanische eiland Ile de la Reunion om daarna te verhuizen naar Congo en als Supply Chain Director voor een Joint Venture tussen Heineken en CFAO te gaan werken. Beide buitenlandfuncties met eindverantwoordelijkheid voor de totale logistieke en produktie keten.
Voordat Maas zelfstandig ging, maakte hij nog twee jaar deel uit van de Directie van Heineken Nederland als Director Commerce Operations.